Dirigent

Kristof Falise (°1980) zette zijn eerste muzikale stappen op 8-jarige leeftijd. In 1998 studeerde hij met grootste onderscheiding af aan de muziekacademie van Sint-Truiden. In datzelfde jaar werd hij laureaat van de solistenwedstrijd van het toenmalig Muziekverbond. 

Kristof vatte zijn hogere studies aan op het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. Zijn docent Ben Haemhouts adviseerde hem om zijn euphonium in te ruilen voor de tuba. Kristof volgde deze raad op en studeerde tuba bij Hendrik-Jan Renes. Eerst aan het conservatorium te Antwerpen, nadien aan de Codarts Hogeschool te Rotterdam. Tijdens zijn studies in Antwerpen volgde Kristof eveneens de richting HaFaBra-directie bij Dirk De Caluwé.

Kristof aan het werk als dirigent

Kristof freelancete in alle Belgische orkesten. Zo speelde hij als tubist meermaals in de Munt, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra en het Nationaal Orkest van België.

In deze orkesten speelde hij o.a. onder leiding van Rudolph Barshai, Christian Lindberg, Walter Weller en Kazushi Ono

Naast zijn werk in België werd Kristof ook regelmatig gevraagd door Nederlandse orkesten waaronder het Rotterdams Philharmonisch en het DoelenEnsemble.

De grote passie van Kristof is echter dirigeren. Hij volgde vanaf 2009 tot 2013 een bachelor- en masteropleiding aan Hogeschool Zuyd te Maastricht. Zijn docent Jan Cober adviseerde hem om zijn focus volledig op het dirigeren te leggen. 

Kristof is naast zijn vaste betrekkingen als dirigent bij de Koninklijke Fanfare Tenierskring uit Perk en de Koninklijke Fanfare Sint Jansvrienden uit Wiekevorst, een graag gezien gastdirigent bij diverse orkesten in België en Nederland. 

Naast deze activiteiten als dirigent is Kristof als leraar verbonden aan de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans van Vilvoorde en de academie voor muziek en woord van Sint-Lamrechts-Woluwe.

Kristof tijdens een concert met de Sint Jansvrienden.

Hier stopt zijn ambitie echter niet. Kristof heeft sedert enkele jaren zijn pijlen gericht op de symfonische wereld. Hij perfectioneert zich hierin door regelmatig masterclasses te volgen bij gerenommeerde docenten en dirigenten. Zo volgde hij cursussen bij Grzegorz Nowak in Berlijn, Vittorio Parisi in Orvieto en Pazardjik, Lior Shambadal in Berlijn en Massimiliano Caldi in Firenze. Deze laatste heeft, op basis van zijn prestaties op de masterclasses in Firenze, besloten Kristof uit te nodigen als gastdirigent in "A. Malawski" Precarpatian Philharmonic of Rzeszów (Polen). 

Naast deze masterclasses bezoekt Kristof regelmatig repetities bij vooraanstaande orkesten. Hij heeft het privilege om regelmatig op bezoek te gaan bij de Munt, het Nationaal Orkest van België en het Koninklijk Concertgebouworkest te Amsterdam. Naast de muzikale inspiratie die deze repetities bieden, krijgt hij de kans om over de programma’s en werkwijzen te spreken met Alain Altinoglu, Hugh Wolff en Maris Jansons, de (voormalige) chef-dirigenten van deze orkesten.